18 % ALE
  • Soviet D-30 122mm Howitzer Early version

ALE

Suomen armeijan käytössä oleva kenttätykki.

D-30 Ljaguška tai 2A18, Suomessa 122 H 63 on vedettävä 122-millinen 38 kaliiperin pituisella putkella varustettu kevyt kanuunahaupitsi. Se on suunniteltu 1960-luvulla Neuvostoliitossa, ja levinnyt maailmalle laajalti. Tykkiä on sanottu myös maailman suosituimmaksi tykkimalliksi, ja se on valmistajan mukaan käytössä 35:ssä maassa entisen Neuvostoliiton ulkopuolella.


122 H 63:ta käytetään jalkaväki- ja jääkäriprikaatien kevyiden patteristojen kalustona. Niitä on alun perin ostettu Neuvostoliitosta tyyppimerkinnän mukaisesti vuodesta 1963 lähtien. Lisäksi haupitseja on hankittu myöhemmin 1990-luvulla myös Saksan demokraattiselta tasavallalta jääneinä Saksan liittotasavallasta.

Tykin miehistöön Puolustusvoimissa kuuluu normaalisti kahdeksan taistelijaa: tykinjohtaja, suuntaaja, lataaja, asettaja, panostaja, kaksi ammusmiestä ja kuljettaja.

Tulitoiminnan aikana tykinjohtaja johtaa toimintaa tykillä saamiensa komentojen mukaan. Suuntaaja suuntaa tykin tykinjohtajan komentojen tai laskinpäätteen osoittamien arvojen mukaan ja laukaisee tykin tykinjohtajan tai jaosjohtajan käskystä. Lataaja työntää latasimella kranaatin putkeen tarpeeksi syvälle, jolloin kranaatti tarttuu tykin putken rihloihin johtorenkaistaan. Kranaatin lataamisen jälkeen putkeen työnnetään kartussi, joka samalla laukaisee tykin pystysuunnassa nousevan lukon yläasentoon, jonka jälkeen tykki on laukaisuvalmis. Tulitoiminnan aikana tykkiryhmän muut jäsenet valmistelevat ja kantavat ampumatarvikkeita tykille kuljettajan avustaessa tarvittaessa.

Valmisteltuun tuliasemaan saavuttaessa tykki hinataan ennalta määritellylle paikalle ja irrotetaan vetäjästä. Mahdolliset suojapeitteet poistetaan ja tykki nostetaan ilmaan tykin alla olevan hydraulisen maalevyn avulla pumpaten tykin vasemmalla puolella olevasta vivusta. Tämän jälkeen tykin pyörät nostetaan yläasentoon oikealla puolella olevan vivun avulla ja kytkemiskunnossa putken suuntaisesti olevat lavettihaarat käännetään takaviistoon nostettujen pyörien alta ja lukitaan taka-asentoon. Tämän jälkeen tykki voidaan laskea alas ja lyödä tykin maahan kiinnittävät maakiilat juntalla lavettihaarojen päissä olevien reikien läpi. Tulipatterin asemaanajon yhteydessä tehtävän suunnastamisen jälkeen tykki on ampumavalmis. 122 H 63 on valtakunnallinen kenttätykki, joka koulutetaan jokaisessa varuskunnassa jossa on kenttätykistöä.

122 H 63:n käyttöä opetetaan asevelvollisille useissa maavoimien joukko-osastoissa

Archivo:D-30-122mm-howitzer-batey-haosef-1.jpg - Wikipedia, la ...

 
Soviet D-30 122mm Howitzer Early version

  • Tuotemerkit Trumpeter
  • Tuotenumero: 2328
  • Saatavuus: 1
  • 22,00€
  • 18,00€


Katso myös nämä tuotteet

Russian 2S1 Self-Propelled Howitzer

Suomen armeijan käytössä oleva panssarihaupitsi.2S1 "Gvozdika" (ven. 2С1 «Гвоздика», suom. neilikka,..

42,00€